Etapy przygotowania
Ciasto: mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka i mleko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić na 30 minut do lodówki.
Krem waniliowy: laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, włożyć do mleka, zagotować.
Żółtka zmiksować z cukrem. Mieszając, dodawać przesianą mąkę. Wlać ciepłe mleko (wyjąć z niego wanilię). Podgrzewać, aż krem zgęstnieje, ale nie gotować. Posypać cukrem, żeby nie utworzył się na nim kożuch.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim posmarowaną masłem tortownicę o śr. 26 cm. Ciasto przykryć pergaminem, obciążyć ziarnami fasoli. Piec ok. 25 minut w temp. 200°C. Pergamin i fasolę usunąć, ciasto ostudzić.
Truskawki oczyścić, pokroić na plasterki, skropić z sokiem z cytryny. Ciasto posmarować kremem, poukładać plasterki truskawek tak, by nachodziły na siebie.
bardzo apetyczne zdjęcie!
smacznego:)