Łasuch Łasuch
54
BLOG

Spaghetti śródziemnomorskie

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Kontynuujemy   przepisy kulinarne  na  spaghetti, ostatni przepis na spaghetti po bolońsku wzbudził sporo kontrowersji. W dzisiejszym nie ma mięsa, więc nie będzie duszenia:) Za to są warzywa, seler naciowy itp... ale pewnie i tak się ktoś przyczepi:)

Spaghetti śródziemnomorskie

Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 230 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 60 dag spaghetti
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka Vegety Ziołowej
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • łyżka koniaku lub winiaku
  • 2 łyżki kaparów
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • ew. listki bazylii do dekoracji

Etapy przygotowania

Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na grubej tarce. Seler naciowy opłukać, odciąć nać, obrać z włókien i drobno posiekać. Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchewkę, seler i smażyć kilka minut.

Do warzyw dodać pokrojone pomidory bez skórki, doprawić cukrem, Vegetą Ziołową i dusić na małym ogniu 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i warzywa zmiękną. Do sosu wlać alkohol, oliwę, dodać kapary, przyprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć makaron, gotować ok. 10 minut (makaron powinien być ugotowany al dente).

Odcedzić, dokładnie osączyć.

Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać. Wyłożyć na talerze, ewentualnie przybrać listkami bazylii.

zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości