Łasuch Łasuch
300
BLOG

Sola w sosie cytrynowym

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Obiadowe  przepisy kulinarne  są bardzo popularne, więc kontynuujemy, ale jako, że dziś piątek to przepisy na ryby

Sola w sosie cytrynowym

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 20 minut
Kaloryczność: 270 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 filety z soli
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • 4 łyżki masła
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • biały pieprz

Etapy przygotowania

Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, przykryć wstawić do lodówki na 20 minut. Obtoczyć w mące, usmażyć na oleju z dodatkiem połowy masła na złoto, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.

Z patelni zlać olej, roztopić pozostałe masło, łyżką cedzakową zdjąć pianę z jego powierzchni. Do masła dolać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać posiekaną natkę, wymieszać. Solę podawać z ziemniakami z wody polaną sosem cytrynowym, udekorowaną plastrami cytryny.

Nasza rada: Do ryby można podać osobno zieloną sałatę z pokrojonym pomidorem. Warzywa polać sosem winegret zrobionym z 3 łyżek oliwy wymieszanych z 2 łyżkami octu balsamicznego, solą, pieprzem, cukrem i musztardą.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości