Dalej jedziemy z cyklem przepisy na ciasta. Temat ciasta przepisy w sezonie czereśniowym jest jak sądzę bardzo popularny, a tym razem przepisy na ciasto z czereśniami. Dziś:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- 80 dag czereśni
- 25 dag mąki
- kostka masła (20 dag)
- szklanka cukru
- 4 jajka
- sok i skórka starta z cytryny
- paczka cukru wanilinowego
- 6 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
- szczypta soli
- masło do formy
Etapy przygotowania
■ Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym, śmietaną i skórką z cytryny. Mieszając wbijać po jednym jajka, wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli, dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
■ Czereśnie umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Okrągłą formę natłuścić masłem, posypać płatkami migdałowymi i resztą cukru.
■ Włożyć 2/3 ciasta, posypać owocami (10 dag czereśni odłożyć). Przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec 45 min w temp. 180°C.
■ Konfiturę brzoskwiniową podgrzać. Ciasto czereśniowe wyjąć, posypać odłożonymi czereśniami, posmarować ciepłą konfiturą brzoskwiniową, ostudzić.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości