Łasuch Łasuch
391
BLOG

Placek czereśniowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Dalej jedziemy z cyklem przepisy na ciasta. Temat ciasta przepisy w sezonie czereśniowym jest jak sądzę bardzo popularny, a tym razem przepisy na ciasto z czereśniami. Dziś:

Placek czereśniowy

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 350 kcal

Ilość porcji: 12

Składniki

  • 80 dag czereśni
  • 25 dag mąki
  • kostka masła (20 dag)
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • sok i skórka starta z cytryny
  • paczka cukru wanilinowego
  • 6 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
  • szczypta soli
  • masło do formy

 

Etapy przygotowania

■ Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym, śmietaną i skórką z cytryny. Mieszając wbijać po jednym jajka, wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli, dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.

■ Czereśnie umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Okrągłą formę natłuścić masłem, posypać płatkami migdałowymi i resztą cukru.

■ Włożyć 2/3 ciasta, posypać owocami (10 dag czereśni odłożyć). Przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec 45 min w temp. 180°C.

■ Konfiturę brzoskwiniową podgrzać. Ciasto czereśniowe wyjąć, posypać odłożonymi czereśniami, posmarować ciepłą konfiturą brzoskwiniową, ostudzić.

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości