Łasuch Łasuch
59
BLOG

Tarta czereśniowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Kontynuujemy cykl przepisy na ciasta. Kolejny przepis z wykorzystaniem czereśni, trzeba korzystać, bo sezon czereśniowy w pełni. przepisy z czereśniami  dzień kolejny. dzisiaj tarta:

Pyszny tarta z czereśniami.

Tarta czereśniowa

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 595 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • CIASTO :
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 60 dag czereśni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • masło i mąka do formy
  • jajko
  • 3 łyżki płatków migdałowych

 

Etapy przygotowania

  Ciasto:  z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut.

Nadzienie: czereśnie umyć, usunąć pestki. Wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym,
mąką, cynamonem i olejkiem migdałowym.

Formę (śr. 23 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem, ułożyć czereśnie.

Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypać tartę migdałami.

Można podawać na zimno lub na ciepło, z lekko posłodzoną bitą śmietaną z dodatkiem tartej skórki cytrynowej.

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości