Lato za oknem w pełni, wiśnie się zaczynają więc dalej jedziemy z cyklem przepisy na ciasta. Temat ciasta przepisy w internecie jest dosyć popularny, więc trzeba korzystać i piec, i wcinać i piec i wcinać:)
tylko pamiętajmy, że cukier jest szkodliwy! więc z umiarem.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 360 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- kostka masła
- torebka cukru wanilinowego
- 1 kg wiśni
- sok z 1/2 cytryny
- aromat migdałowy
Etapy przygotowania
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szklanką cukru pudru.
Dodać schłodzone masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.
Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Ułożyć na wierzchu ciasta i piec 45 minut w temp. 190°C. Z reszty cukru, soku cytrynowego i kilku kropli aromatu migdałowego utrzeć lukier.
Wystudzone ciasto polać lukrem. Udaje się też z morelami i ze śliwkami.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości