Powoli już agrest się pojawia, więc przepisy na ciasta kontynuujemy. Przepisyz agrestem to dobra sprawa, agrest pyszny jest i basta! A jeszcze sernik...mniam, mniam.
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 360 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki (25 dag)
- 7 łyżek cukru
- 3/4 kostki masła (15 dag)
- żółtko
- szczypta soli
- nadzienie:
- 2 szklanki agrestu
- 20 dag białego sera
- 15 dag twarożku śmietankowego
- 8 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- łyżka skórki otartej z cytryny
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki konfitury agrestowej
- cukier puder
Etapy przygotowania
Ciasto: mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier i masło, posiekać. Oprószyć solą, wyrobić ciasto. Uformować kulę, obwinąć folią, wstawić do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: agrest oczyścić, umyć, osuszyć. Biały ser dokładnie wymieszać z twarożkiem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, skórką z cytryny i budyniem. Dodać agrest, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o śr. 28 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy. Spód nakłuć widelcem. Włożyć masę serową. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić w formie.
Sernik wyjąć z formy. Konfiturę agrestową podgrzać, posmarować wierzch ciasta. Oprószyć cukrem pudrem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości