Serial przepisy na ciasta wciąż kontynuujemy. Przepisy z truskawkami znów dziś wracają, a konkretnie tarta z truskawkami:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- 15 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 30 dag mąki
- torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- masło do smarowania formy
- 30 dag truskawek
- galaretka truskawkowa
Etapy przygotowania
■ Masło, cukier puder, mąkę i cukier waniliowy posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godz.
■ Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim natłuszczoną, okrągłą, szklaną formę do tarty, wylepić również boki. Ponakłuwać widelcem, upiec na złoto przez około 20 minut w temperaturze 180˚C.
■ Truskawki umyć na sitku, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić każdą na pół i ułożyć na upieczonym
i przestudzonym cieście. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zalać nią truskawki.
Zaczekać, aż stężeje.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości