Lato za oknem nas nie rozpieszcza, więc do kuchni marsz! U nas wciąż przepisy, a że teraz sezon na grzybysię rozpoczął to kontynuujemy wczorajszy cykl "przepisy z grzybami" i dalej lecimy w temacie przepisy z kurkami. Dziś risotto z kurkami:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Kaloryczność: 445 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 25 dag ryżu arborio Riso Gallo
- 60 dag kurek
- 2 cebule
- 20 dag mrożonego groszku
- kostka bulionu warzywnego
- 5 dag żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- tymianek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Kurki oczyścić. Groszek rozmrozić. Cebule obrać, pokroić.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kurki z cebulą, smażyć chwilę, aż kurki puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając. Wsypać opłukany i osączony ryż. Wlać ok. 1/2 l wrzątku. Płyn powinien zakrywać ryż 2 cm warstwą. Wkruszyć kostkę bulionową, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Przykryć i gotować, na małym ogniu, mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
Wsypać groszek, zamieszać i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem 10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Osobno podać starty żółty ser.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości