Łasuch Łasuch
186
BLOG

Risotto z kurkami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Lato za oknem nas nie rozpieszcza, więc do kuchni marsz! U nas wciąż przepisy, a że teraz sezon na grzybysię rozpoczął to kontynuujemy wczorajszy cykl "przepisy z grzybami" i dalej lecimy w temacie przepisy z kurkami. Dziś risotto z kurkami:

Risotto z kurkami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Kaloryczność: 445 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 25 dag ryżu arborio Riso Gallo
  • 60 dag kurek
  • 2 cebule
  • 20 dag mrożonego groszku
  • kostka bulionu warzywnego
  • 5 dag żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól, pieprz

 

Etapy przygotowania

Kurki oczyścić. Groszek rozmrozić. Cebule obrać, pokroić.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kurki z cebulą, smażyć chwilę, aż kurki puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając. Wsypać opłukany i osączony ryż. Wlać ok. 1/2 l wrzątku. Płyn powinien zakrywać ryż 2 cm warstwą. Wkruszyć kostkę bulionową, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Przykryć i gotować, na małym ogniu, mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.

Wsypać groszek, zamieszać i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem 10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Osobno podać starty żółty ser.

smacznego:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Rozmaitości