Łasuch Łasuch
765
BLOG

Łosoś pieczony w folii

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Przerywamy na chwilę cykl "przepisy z grzybami " z racji, że dziś piatek, a jak piatek to przepisy na ryby. Ryby dobra rzecz, szkoda, ze tak rzadko się je je (przynajmniej ja). Przepisy kulinarne na rybki to temat rzeka, dziś łosoś pieczony:

Łosoś pieczony w folii

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Kaloryczność: 170 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • duży filet z łososia norweskiego (około 1,5 kg bez skóry i ości
  • sól
  • pieprz
  • szklanka zmielonych okruchów z kromki chleba i 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • łyżka oleju roślinnego
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • główka czosnku
  • cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy

 

Etapy przygotowania

 

Łososia oprószyć solą i pieprzem. Filet ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Wierzch ryby posmarować mieszaniną z okruchów chleba i orzechów laskowych zmieszanych z olejem.

Obok ryby ułożyć pomidorki, nieobraną, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, rozmaryn i cytrynę pokrojoną w ósemki. Oprószyć grubą solą i skropić oliwą. Wysoko nad rybą zamknąć folię. Widelcem zrobić w niej kilka dziurek.

Ułożyć pakunek na rozgrzanym ruszcie. Piec 30–35 min, aż łosoś będzie średnio wypieczony, lub chwilkę dłużej.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości