Łasuch Łasuch
50
BLOG

Chłodnik współczesny

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Lato chyba nam się powoli rozpędza (lepiej późno niż wcale), więc miejmy nadzieję, ze zaczną się upały. A co jeść w upały? Coś lekkiego, warzywnego, chłodnego czyli jak znalazł będzie przepis na chłodnik:

Chłodnik współczesny

Czas przygotowania: 35 minut
Kaloryczność: 350 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 pęczki botwinki lub 3 łyżki koncentratu buraczanego
  • cukier
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 świeże ogórki
  • ząbek czosnku
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • szklanka jogurtu
  • 3 jajka na twardo
  • pieprz

 

Etapy przygotowania

 

Botwinkę oczyścić, opłukać, pokroić liście i buraczki. Zalać 2 szklankami lekko posolonej i osłodzonej wody i ugotować.

Wlać sok z cytryny. Ogórki opłukać, pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Rzodkiewki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Zsiadłe mleko roztrzepać, połączyć z jogurtem, dodać botwinkę (lub koncentrat buraczany), pokrojone jajka, zieleninę, czosnek, rzodkiewki i ogórki. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dobrze schłodzić.

smacznego:)

Inne przepisy na chłodnik:

Tradycyjny przepis na chłodnik litewski

Chłodnik z ziemniakami i rzodkiewką

Chłodnik domowy

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości