Lato chyba nam się powoli rozpędza (lepiej późno niż wcale), więc miejmy nadzieję, ze zaczną się upały. A co jeść w upały? Coś lekkiego, warzywnego, chłodnego czyli jak znalazł będzie przepis na chłodnik:
Czas przygotowania: 35 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 2 pęczki botwinki lub 3 łyżki koncentratu buraczanego
- cukier
- sól
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 świeże ogórki
- ząbek czosnku
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
- szklanka jogurtu
- 3 jajka na twardo
- pieprz
Etapy przygotowania
Botwinkę oczyścić, opłukać, pokroić liście i buraczki. Zalać 2 szklankami lekko posolonej i osłodzonej wody i ugotować.
Wlać sok z cytryny. Ogórki opłukać, pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Rzodkiewki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Zsiadłe mleko roztrzepać, połączyć z jogurtem, dodać botwinkę (lub koncentrat buraczany), pokrojone jajka, zieleninę, czosnek, rzodkiewki i ogórki. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dobrze schłodzić.
smacznego:)
Inne przepisy na chłodnik:
Tradycyjny przepis na chłodnik litewski
Chłodnik z ziemniakami i rzodkiewką
Chłodnik domowy
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości