Co dziś mamy? Piątek! :) yupi! a jak piątek to jutro weekend i wszedzie zadymi grill...to ja przepisy na grilla serwuję i mimo, że dziś piątek oto kebab:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 240 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 80 dag filetów z indyka lub kurczaka
- 1/2 szklanki oliwy
- torebka przyprawy do kebaba
- 2 ogórki (świeże lub konserwowe)
- 3 pomidory
- sałata lodowa
- 2 cebule
- opakowanie chlebków pita
- Sos jogurtowy
- 1/2 l jogurtu naturalnego lub kefiru
- 5–6 ząbków czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- Sos ostry
- szklanka ostrego keczupu
- papryczka chili
Etapy przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na 3–4 godziny. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, sałatę porwać na drobne kawałki.
Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać z obu stron na suchej patelni (lub opiec w piekarniku albo na grillu).
Przygotować sosy:
jogurt wymieszać z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Keczup połączyć z oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczką chili. Porcje mięsa i pokrojonych warzyw układać na gorących plackach pita. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać
Mięso i warzywa polać sosami – jogurtowym i ostrym z keczupu (lub tylko jednym). Można je także posypać świeżymi ziołami, np. oregano, natką, kolendrą. Pitę zwijać tak jak krokiety, pozostawiając jeden brzeg otwarty.
zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości