Poniedziałek, z nowymi siłami po weekendzie nowe przepisy:) Jako, ze już jagody sa to może pierogi z jagodami?
Etapy przygotowania
Mąkę przesiać na stolnicę. Wbić jajko, wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody, oprószyć szczyptą soli, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką lub foremką wykroić krążki.
Jagody przebrać, umyć, poczekać, aż wyschną. Posypać cynamonem (mrożonych nie rozmrażać, przed nadziewaniem pierogów posypać cynamonem). Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę jagód, dodać po pół kostki lub pół łyżeczki cukru. Krążki składać na pół, lekko ugniatając jagody palcem (uważać, by owoce nie dostały się między brzegi pierożków). Dość mocno naciągnąć ciasto i dokładnie zlepić, formując dekoracyjny brzeg.
Dużą ilość wody zagotować w szerokim rondlu, lekko osolić. Wrzucić pierogi, przykryć. Gdy wypłyną, gotować bez przykrycia 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na sitku. Podawać ze śmietaną.
smacznego:)
Inne pierogi z jagodami:
Jak zrobić pierogi z jagodami
Domowe pierogi z jagodami