Maliny pyszne na surowo są, każdy to wie. Ale w wypiekach też smakują bardzo dobrze, więc dziś zaczynamy cykl przepisy z malinami
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 260 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- 4 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 15 dag masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 kg malin
- cynamon
- jajko do smarowania rogalików
- cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
■ Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i łyżką mleka, odstawić. Masło roztopić i ostudzić,
żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Pozostałą mąkę przesiać, dodać żółtka, rozczyn, resztę ciepłego
mleka, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
■ Rozwałkować na okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym położyć porcję malin, oprószyć pozostałym cukrem i cynamonem. Zwijać rogaliki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 min w temperaturze 180˚C. Posypać cukrem pudrem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości