Łasuch Łasuch
149
BLOG

Rogale drożdżowe z malinami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Maliny pyszne na surowo są, każdy to wie. Ale w wypiekach też smakują bardzo dobrze, więc dziś zaczynamy cykl przepisy z malinami

Rogale drożdżowe z malinami

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 260 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • 4 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 kg malin
  • cynamon
  • jajko do smarowania rogalików
  • cukier puder do posypania


Etapy przygotowania

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

■ Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i łyżką mleka, odstawić. Masło roztopić i ostudzić,
żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Pozostałą mąkę przesiać, dodać żółtka, rozczyn, resztę ciepłego
mleka, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

■ Rozwałkować na okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym położyć porcję malin, oprószyć pozostałym cukrem i cynamonem. Zwijać rogaliki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 min w temperaturze 180˚C. Posypać cukrem pudrem.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości