Pogoda grzybowa, więc hajda do lasu! Przepisyna sałatki są jednymi z moich ulubionych, wiec dziś 2 w 1. przepisy z grzybami oraz sałatki:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 245 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- po 1/2 główki sałaty lollo bianco i dębolistnej
- 25 dag leśnych grzybów
- 20 dag szalotki
- 3 łyżki masła
- gałązka bazylii
- kilka źdźbeł szczypioru
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sałatka z grzybami leśnymi oraz różnymi rodzajami sałaty: lollo bianco i dębolistna.
Etapy przygotowania
■ Sałatę umyć, osuszyć. Porwać na duże kawałki. Grzyby oczyścić. Pokroić na równe kawałki. Szalotki obrać i bardzo drobno posiekać. Na dużej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim szalotkę.
■ Do szalotki dodać grzyby. Smażyć, mieszając, ok. 5 min – do chwili, aż nadmiar wody odparuje.
■ Otrzymany w ten sposób sos przecedzić. Wlać ocet winny. Przyprawić solą i pieprzem. Sos zredukować, mieszając go z dolewaną stopniowo oliwą.
■ Na talerzu ułożyć sałatę i jeszcze ciepłe grzyby.
■ Polać sosem, posypać bazylią i drobno posiekanym szczypiorkiem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości