Łasuch Łasuch
39
BLOG

Omlet z kurkami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Lecimy na  grzyby  Jak już nazbieramy  kurek, bo teraz sezon to pichcimy, a ja kontynuuję cykl "przepisy z grzybami" i dalej lecę w temacie przepisy z kurkami.

Omlet z kurkami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 10 minut
Kaloryczność: 560 kcal

Ilość porcji: 1

Składniki

  • 2 jajka
  • 20 dag kurek
  • łyżeczka mąki
  • łyżka startego żółtego sera
  • 4 łyżki piwa
  • 2 łyżki masła
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

 

Etapy przygotowania

Kurki oczyścić, smażyć na łyżce masła, aż puszczą sok. Doprawić solą, pieprzem i dusić na średnim ogniu około 10 minut.

Jajka wbić do miski, wlać piwo i dobrze roztrzepać widelcem. Wsypać mąkę, dodać starty żółty ser, doprawić, wymieszać.

Na patelni rozgrzać resztę masła. Wlać masę jajeczną, smażyć na dużym ogniu 3 minuty. Gdy omlet się zetnie od spodu, unieść brzegi łopatką tak, aby rzadka część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Na lekko ściętej powierzchni omletu rozłożyć kurki. Smażyć jeszcze chwilę i delikatnie zsunąć z patelni na ogrzany talerz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i złożyć na pół.

 

smacznego:

Inne przepisy z kurkami

Wyśmienita jajecznica z kurkami

Risotto z kurkami

Makaron z kurkami i serem pleśniowym

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości