Słodkiego tygodnia ciąg dalszy. Cykl przepisy na torty wciąż ciągniemy. Dziś na deser winogronowy tort serowy.
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- ciasto:
- 4 jajka
- po 12 łyżek cukru i mąki
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka masła
- tłuszcz do smarowania tortownicy
- masa:
- 1/2 kg zmielonego twarogu
- 2 żółtka
- 15 łyżek cukru
- sok z cytryny
- szklanka kremówki (36 proc.)
- 1 dag żelatyny
- po 30 dag jasnych i ciemnych winogron
- 10 dag płatków migdałowych
- opakowanie galaretki cytrynowej
Etapy przygotowania
Żółtka utrzeć z połową cukru i 2 łyżkami ciepłej wody. Białka ubić z resztą cukru, delikatnie wymieszać
z żółtkami. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z masłem, utrzeć z masą
z białek i żółtek. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 25 min w temperaturze 200˚C.
Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać z ubitą kremówką oraz namoczoną i odciśniętą żelatyną. Biszkopt przeciąć na 2 placki, przełożyć je 2/3 kremu serowego; resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch udekorować winogronami, boki obsypać płatkami migdałowymi.
Galaretkę rozrobić w połowie wody podanej na opakowaniu, tężejącą zalać owoce.
apetyczne zdjęcie!
smacznego :)
Inne przepisy na torty :
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości