Łasuch Łasuch
86
BLOG

Tort serowy z winogronami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Słodkiego tygodnia ciąg dalszy. Cykl przepisy na torty wciąż ciągniemy. Dziś na deser winogronowy tort serowy.

Tort serowy z winogronami

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 470 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • po 12 łyżek cukru i mąki
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka masła
  • tłuszcz do smarowania tortownicy
  • masa:
  • 1/2 kg zmielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 15 łyżek cukru
  • sok z cytryny
  • szklanka kremówki (36 proc.)
  • 1 dag żelatyny
  • po 30 dag jasnych i ciemnych winogron
  • 10 dag płatków migdałowych
  • opakowanie galaretki cytrynowej

Etapy przygotowania


Żółtka utrzeć z połową cukru i 2 łyżkami ciepłej wody. Białka ubić z resztą cukru, delikatnie wymieszać
z żółtkami. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z masłem, utrzeć z masą
z białek i żółtek. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 25 min w temperaturze 200˚C.

Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać z ubitą kremówką oraz namoczoną i odciśniętą żelatyną. Biszkopt przeciąć na 2 placki, przełożyć je 2/3 kremu serowego; resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch udekorować winogronami, boki obsypać płatkami migdałowymi.

Galaretkę rozrobić w połowie wody podanej na opakowaniu, tężejącą zalać owoce.

apetyczne zdjęcie!

smacznego :)

Inne przepisy na torty :

Tort czekoladowiec

Tort lodowy z czekoladą

Tort mrożony z owocami jagodowymi


Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości