Łasuch Łasuch
79
BLOG

Tort cappucino z jeżynami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Poniedziałek... uf ciężko..posłodźmy go. Kolejny deser  z cyklu przepisy na torty . Jeżyny pyszne są.

Tort cappucino z jeżynami

Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 450 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 3 łyżki kakao, oleju i wody
  • tłuszcz do smarowania formy
  • krem:
  • 2 torebki ekspresowej kawy cappuccino
  • 3 dag żelatyny
  • 600 ml śmietany kremówki (36 proc.)
  • 3 łyżki cukru
  • 8 dag siekanych orzechów laskowych
  • łyżka kakao
  • 20 dag jeżyn

Etapy przygotowania


Z podanych produktów utrzeć mikserem gładkie, puszyste ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy (śr. 22–24 cm). Piec 30 min w temp. 180˚C. Ostudzić, przekroić na 2 placki jednakowej grubości.

Kawę rozprowadzić w małej ilości gorącej wody, ostudzić. Żelatynę przygotować według przepisu na
opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z żelatyną. Do 2/3 masy dodać orzechy
i rozpuszczone cappuccino, a 1/3 odłożyć. Biszkopt przełożyć masą cappuccino, a śmietaną bez dodatków posmarować wierzch ciasta; brzeg oprószyć kakao. Tort wstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować jeżynami.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Inne przepisy na torty :

Tort kokosowy z wiśniami

Tort czekoladowiec

Tort serowy z winogronami

Tort lodowy z czekoladą

Tort mrożony z owocami jagodowymi

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości