Łasuch Łasuch
25
BLOG

Risotto z grzybami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Lato powoli dobiega końca. Trzeba posilić się czymś konkretnym. Risotto z grzybami będzie dzisiaj jak znalazł.

Risotto z grzybami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 585 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 30 dag ryżu
  • 40 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • por
  • 10 dag startego parmezanu
  • 4 jajka
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Etapy przygotowania

Mrożone grzyby rozmrozić. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać ryż i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać grzyby wraz z płynem, wlać bulion, doprawić i wymieszać. Przykryć i gotować, mieszając, na małym ogniu około 15 minut. Gdy ryż będzie już prawie miękki, wlać cienką strużką wino i gotować jeszcze chwilę, aż ziarna wchłoną cały płyn.

Jajka roztrzepać widelcem, dodać natkę, koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Na pozostałym maśle usmażyć rumiany omlet. Zdjąć z patelni, pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ryżu, posypać parmezanem i wymieszać.

 

smacznego:)

Kilka pomysłów na risotto z grzybami :

Risotto z kurkami

Risotto z borowikami

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Rozmaitości