Lato powoli dobiega końca. Trzeba posilić się czymś konkretnym. Risotto z grzybami będzie dzisiaj jak znalazł.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 585 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 30 dag ryżu
- 40 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego
- por
- 10 dag startego parmezanu
- 4 jajka
- po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Mrożone grzyby rozmrozić. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać ryż i smażyć 2 minuty mieszając. Dodać grzyby wraz z płynem, wlać bulion, doprawić i wymieszać. Przykryć i gotować, mieszając, na małym ogniu około 15 minut. Gdy ryż będzie już prawie miękki, wlać cienką strużką wino i gotować jeszcze chwilę, aż ziarna wchłoną cały płyn.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać natkę, koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Na pozostałym maśle usmażyć rumiany omlet. Zdjąć z patelni, pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ryżu, posypać parmezanem i wymieszać.
smacznego:)
Kilka pomysłów na risotto z grzybami :
Risotto z borowikami
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości