Środa minie- tydzień zginie :) znane to hasło osłodźmy sobie jeszcze bardziej i zjedzmy coś słodkiego. Kolejny deser z cyklu przepisy na torty .
Czas przygotowania: 300 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 140 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wiśniówki
- Krem:
- 2 galaretki malinowe
- 70 dag malin
- 1/2 l jogurtu
- szklanka kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Etapy przygotowania
Ciasto: z białek ubić sztywną pianę i stale ubijając, dodać cukier, żółtka, oba rodzaje mąki. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160ºC, po 10 min podwyższyć temperaturę do 180ºC. Piec jeszcze 10–15 minut.
Krem: galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Maliny przebrać, lekko opłukać, osuszyć. 20 dag malin odłożyć do dekoracji, a połowę pozostałych zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z jogurtem oraz 8 łyżkami tężejącej galaretki.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą jogurtowo-malinową. 1/2 kremu wymieszać z połową pozostawionych malin. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Nasączyć je wiśniówką wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody. Krążki ułożyć w tortownicy i przełożyć kremem z malinami. Pozostałym kremem posmarować wierzch tortu. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Inne przepisy na torty :
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości