Łasuch Łasuch
602
BLOG

Tort malinowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Środa minie- tydzień zginie :) znane to hasło osłodźmy sobie jeszcze bardziej i zjedzmy coś słodkiego. Kolejny deser  z cyklu przepisy na torty .

Tort malinowy

Czas przygotowania: 300 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 140 kcal

Ilość porcji: 12

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wiśniówki
  • Krem:
  • 2 galaretki malinowe
  • 70 dag malin
  • 1/2 l jogurtu
  • szklanka kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Etapy przygotowania


Ciasto: z białek ubić sztywną pianę i stale ubijając, dodać cukier, żółtka, oba rodzaje mąki. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160ºC, po 10 min podwyższyć temperaturę do 180ºC. Piec jeszcze 10–15 minut.
Krem: galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Maliny przebrać, lekko opłukać, osuszyć. 20 dag malin odłożyć do dekoracji, a połowę pozostałych zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z jogurtem oraz 8 łyżkami tężejącej galaretki.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą jogurtowo-malinową. 1/2 kremu wymieszać z połową pozostawionych malin. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Nasączyć je wiśniówką wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody. Krążki ułożyć w tortownicy i przełożyć kremem z malinami. Pozostałym kremem posmarować wierzch tortu. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Inne przepisy na torty :

Tort cappucino z jeżynami

Tort kokosowy z wiśniami

Tort czekoladowiec

Tort serowy z winogronami

Tort lodowy z czekoladą

Tort mrożony z owocami jagodowymi

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości