Jako, że dziś piątek to przerywamy "deser". Świecka tradycja nakazuje, żeby w piątek były przepisy na ryby. Przepisy kulinarne na łosoś z grilla jak znalazł dziś, bo jutro weekend i coś na ruszt trzeba wrzucić. Lepiej ryba niż cały czas mięcho.
Łosoś pieczony z chrupiącą skórką z sosem jogurtowo-ogórkowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 7 minut
Kaloryczność: 295 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 6 kawałków filetu z łososia norweskiego ze skórą (po 15–20 dag)
- skórka i sok z cytryny
- pęczek samych listków bazylii
- olej
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- ogórek
- 300 ml jogurtu naturalnego
- strączek chili
- mały pęczek mięty
- łyżeczka oliwy
Etapy przygotowania
Filety ułożyć skórą do dołu na desce. Ostrym nożem ponacinać mięso (1 cm głębokości). Posypać skórką otartą z cytryny i większością posiekanych listków bazylii, a następnie powciskać skórkę i listki w nacięcia. Skropić olejem i oprószyć solą i pieprzem.
Łososia układać na rozgrzany ruszt, skórą do dołu na około 4 minuty. Delikatnie przewrócić filet łopatką i piec kolejne 2–3 minuty z drugiej strony. Delikatnie zdjąć rybę z grilla i ułożyć na półmisku albo na desce.
Ogórek przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno i wymieszać z jogurtem. Doprawić sokiem z cytryny, 1/2 posiekanego chili i posiekaną miętą. Wymieszać z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem ogórkowo-jogurtowym, posypać resztą chili i listków bazylii.
smacznego:)
Inne przepisy na grilla:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości