Łasuch Łasuch
207
BLOG

Łosoś z chrupiącą skórką z sosem jogurtowo-ogórkowym

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

Jako, że dziś piątek to przerywamy  "deser". Świecka tradycja nakazuje, żeby w piątek były przepisy na ryby.  Przepisy kulinarne  na łosoś z grilla jak znalazł dziś, bo jutro weekend i coś na ruszt trzeba wrzucić. Lepiej ryba niż cały czas mięcho.

Łosoś pieczony z chrupiącą skórką z sosem jogurtowo-ogórkowym

Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 7 minut
Kaloryczność: 295 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 6 kawałków filetu z łososia norweskiego ze skórą (po 15–20 dag)
  • skórka i sok z cytryny
  • pęczek samych listków bazylii
  • olej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • ogórek
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • strączek chili
  • mały pęczek mięty
  • łyżeczka oliwy

 

Etapy przygotowania

 

Filety ułożyć skórą do dołu na desce. Ostrym nożem ponacinać mięso (1 cm głębokości). Posypać skórką otartą z cytryny i większością posiekanych listków bazylii, a następnie powciskać skórkę i listki w nacięcia. Skropić olejem i oprószyć solą i pieprzem.

Łososia układać na rozgrzany ruszt, skórą do dołu na około 4 minuty. Delikatnie przewrócić filet łopatką i piec kolejne 2–3 minuty z drugiej strony. Delikatnie zdjąć rybę z grilla i ułożyć na półmisku albo na desce.
Ogórek przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno i wymieszać z jogurtem. Doprawić sokiem z cytryny, 1/2 posiekanego chili i posiekaną miętą. Wymieszać z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem ogórkowo-jogurtowym, posypać resztą chili i listków bazylii.

smacznego:)

Inne przepisy  na grilla:

Łosoś pieczony w folii

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości