Łasuch Łasuch
96
BLOG

Ruskie pierogi

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 10

Tradycyjne ruskie pierogi warto promować, więc dzisiaj polecam na obiad. Ja taki będę miał :)

Ruskie pierogi

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 25 minut
Kaloryczność: 490 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Tradycyjne ruskie pierogi.

Etapy przygotowania

Farsz: ziemniaki obrać, umyć,  ugotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Odcedzić, odparować, ostudzić, rozgnieść.

■ Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków razem z twarogiem, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, pół szklanki wody i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć po łyżeczce farszu, zlepić.

■ Pierogi ugotować w osolonym wrzątku (2–3 min). Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami lub podsmażoną cebulą.

smacznego:)
Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (10)

Inne tematy w dziale Rozmaitości