Łasuch Łasuch
285
BLOG

Zupa pomidorowa z parmezanem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Zupy warto jeść, są pożywne, zdrowe no i oczywiście dobre. Dawno nie kontynuowałem cyklu przepisy na zupy, więc niniejszym nadrabiam zaległości. Dziś bardzo popularna zupa pomidorowa:

Zupa pomidorowa z parmezanem

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 230 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 3 kromki białego chleba
  • 40 dag pomidorów
  • po 2 małe czerwone i zielone papryki
  • 1/2 ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oregano
  • 5 dag parmezanu w kawałku
  • sól

 

Etapy przygotowania

Z chleba odciąć skórkę. Jedną kromkę posolić i namoczyć w 4 łyżkach letniej wody.

Pomidory sparzyć, obrać, wyjąć pestki, miąższ posiekać. Papryki umyć, oczyścić, wyjąć pestki, wykroić białe części, miąższ drobno pokroić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i drobno posiekać. Zmiksować namoczony chleb, pomidory, czosnek, połowę czerwonej i zielonej papryki, ogórek, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy i rozkruszoną kostkę bulionową.

Dodać kawałki papryki, gotować 10 minut. Przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem cayenne.

Resztę chleba pokroić na małą kostkę, obsmażyć na maśle, oprószyć oregano. Zupę nalać do podgrzanych talerzy, posypać grzankami i startym parmezanem.

 

smacznego:)

Przepisyna pomidorową:

Zupa pomidorowa

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości