Zupy warto jeść, są pożywne, zdrowe no i oczywiście dobre. Dawno nie kontynuowałem cyklu przepisy na zupy, więc niniejszym nadrabiam zaległości. Dziś bardzo popularna zupa pomidorowa:
Etapy przygotowania
Z chleba odciąć skórkę. Jedną kromkę posolić i namoczyć w 4 łyżkach letniej wody.
Pomidory sparzyć, obrać, wyjąć pestki, miąższ posiekać. Papryki umyć, oczyścić, wyjąć pestki, wykroić białe części, miąższ drobno pokroić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Zmiksować namoczony chleb, pomidory, czosnek, połowę czerwonej i zielonej papryki, ogórek, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy i rozkruszoną kostkę bulionową.
Dodać kawałki papryki, gotować 10 minut. Przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem cayenne.
Resztę chleba pokroić na małą kostkę, obsmażyć na maśle, oprószyć oregano. Zupę nalać do podgrzanych talerzy, posypać grzankami i startym parmezanem.