Łasuch Łasuch
740
BLOG

Sałatka z rydzami i papryką

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Przepisy na sałatki są bardzo popularne przez cały rok, a, że mamy jesień to przepisy z grzybami trzeba popularyzować.

Sałatka z rydzami i papryką

Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 120 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 30 dag marynowanych rydzów
  • po jednej papryce czerwonej, żółtej i pomarańczowej
  • 2 cebule
  • 2–3 łyżki oleju
  • ostra papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól

Etapy przygotowania


Grzyby osączyć z zalewy. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Cebule pociąć na piórka, zeszklić na oleju, dodać paprykę, chwilę dusić razem. Dodać pokrojone na połówki rydze. Dusić razem jeszcze chwilę. Doprawić posiekaną ostrą papryczką (bez pestek), cukrem i bazylią oraz doprawić solą.

Odstawić. Do przestudzonej sałatki dodać posiekany, czosnek, wymieszać. Skropić octem balsamicznym. Podawać z razowym chlebem.
Rydze są spokrewnione z gołąbkami jednak mają od nich zdecydowanie szlachetniejszy smak i aromat. Rywalizują z borowikami o palmę pierwszeństwa wśród wszystkich grzybów.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Kurki sa na topie, więc inne  przepisy z kurkami.:

Omlet z kurkami

Steki wieprzowe z kurkami

Sałatka z duszonymi kurkami

Risotto z kurkami

Makaron z kurkami

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości