Przepisy na sałatki są bardzo popularne przez cały rok, a, że mamy jesień to przepisy z grzybami trzeba popularyzować.
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 120 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 30 dag marynowanych rydzów
- po jednej papryce czerwonej, żółtej i pomarańczowej
- 2 cebule
- 2–3 łyżki oleju
- ostra papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1–2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól
Etapy przygotowania
Grzyby osączyć z zalewy. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Cebule pociąć na piórka, zeszklić na oleju, dodać paprykę, chwilę dusić razem. Dodać pokrojone na połówki rydze. Dusić razem jeszcze chwilę. Doprawić posiekaną ostrą papryczką (bez pestek), cukrem i bazylią oraz doprawić solą.
Odstawić. Do przestudzonej sałatki dodać posiekany, czosnek, wymieszać. Skropić octem balsamicznym. Podawać z razowym chlebem.
Rydze są spokrewnione z gołąbkami jednak mają od nich zdecydowanie szlachetniejszy smak i aromat. Rywalizują z borowikami o palmę pierwszeństwa wśród wszystkich grzybów.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Kurki sa na topie, więc inne przepisy z kurkami.:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości