Łasuch Łasuch
27
BLOG

Grzybowa z łazankami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Kontynuujemy cykl przepisy z grzybami  Pachnąca jesiennym lasem zupa z podgrzybków to jest to! A jeszcze do tego łazanki.

Zupa grzybowa z łazankami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Kaloryczność: 190 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 16 podrzybków
  • 2 marchewki
  • cebula
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • litr bulionu grzybowego
  • pieprz
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • ŁAZANKI:
  • 10 dag mąki pszennej
  • jajko

 

Etapy przygotowania

Warzywa obrać. Cebulę drobno pokroić. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić.

■ Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać grzyby poddusić. Wlać bulion i sok z cytryny,  gotować około 15 minut.

■ Gdy grzyby będą miękkie, dodać warzywa i przyprawy. Gotować jeszcze ok. 20 min. Przecedzić, grzyby cienko pokroić, wrzucić z powrotem do wywaru.

■ Z mąki, jajka i 2 łyżek wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsuszyć. Pokroić w paski, a paski w kwadraciki. Ugotować w osolonym wrzątku i dodać do zupy. Przed
podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości