Tydzień grzybowy nam sie zrobił, więc dalej cykl przepisy z grzybami kontynuujemy. Dzisiaj smalec, danie kaloryczne, ale za to jakie smaczne. Na świeżym chlebie z ogórkiem... mniam..
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 25 dag podgrzybków (lub innych grzybów leśnych)
- 50 dag słoniny
- 25 dag cebuli
- płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
- sól
Etapy przygotowania
Grzyby oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przestudzone grzyby drobno pokroić. Słoninę pociąć w kostkę, wytopić na patelni.
Dodać obraną i posiekaną cebulę, a gdy stanie się szklista, dorzucić grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć, aż skwarki ze słoniny staną się złociste. Ostudzić smalec, przelać do kamiennego garnka. Odstawić do ostygnięcia. Podawać do pieczywa.
zdjecie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości