Łasuch Łasuch
99
BLOG

Smalec grzybowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Tydzień grzybowy nam sie zrobił, więc dalej cykl  przepisy z grzybami  kontynuujemy.  Dzisiaj smalec, danie kaloryczne, ale za to jakie smaczne. Na świeżym chlebie z ogórkiem... mniam..

Smalec grzybowy

Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 200 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 25 dag podgrzybków (lub innych grzybów leśnych)
  • 50 dag słoniny
  • 25 dag cebuli
  • płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • sól

Etapy przygotowania

Grzyby oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przestudzone grzyby drobno pokroić. Słoninę pociąć w kostkę, wytopić na patelni.

Dodać obraną i posiekaną cebulę, a gdy stanie się szklista, dorzucić grzyby. Doprawić solą i pieprzem.

Smażyć, aż skwarki ze słoniny staną się złociste. Ostudzić smalec, przelać do kamiennego garnka. Odstawić do ostygnięcia. Podawać do pieczywa.

zdjecie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości