Powtórzę co ostatnio pisałem, bo do dzisiejszego wpiu pasuje jak ulał: Przepisy na sałatki są bardzo popularne przez cały rok, a, że mamy jesień to przepisy z grzybami trzeba popularyzować. o! więc polecam rydze i sałaty. pyszne.
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 120 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- po 1/2 główki strzępiastej sałaty czerwonej i zielonej
- po kilka liści sałaty lodowej, roszponki i botwinki
- 1/2 kg rydzów (mogą być borowiki lub maślaki)
- łyżka masła
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki żurawin
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
■ Sałaty i botwinkę opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Grzyby umyć, odciąć trzony, osuszyć, większe przekroić.
■ Rozgrzać masło, wrzucić grzyby, podsmażyć. Sałaty ułożyć na półmisku. Na sałacie rozłożyć grzyby. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, ułożyć na grzybach. Oliwę połączyć z cytryną, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę. Całość posypać tymiankiem i żurawinami.
■ Podawać na przystawkę z pieczywem lub jako dodatek do mięs lub wędlin.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
A ze kurki są obecnie na topie, więc przypominam inne przepisy z kurkami.:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości