Mimo, ze lato w kalendarzu, to za oknem czuć jesień. A jak jesień to wciąż przepisy z grzybami i przepisy z kurkami Pyszne.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1/2 kg kurek
- 2 łyżki oliwy
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1/2 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
■ Kurki oczyścić, umyć, osuszyć (większe można przekroić na pół). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurki i smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojony w paski boczek i mieszając od czasu do czasu, smażyć
aż boczek zacznie się rumienić. Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażać, aż się zeszkli.
■ Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść na purée widelcem lub przepuścić przez praskę. Wymieszać z gorącym mlekiem, masłem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na 4 talerzach uformować kopczyki z purée (wygładzić je łyżką), obok ułożyć usmażone kurki z boczkiem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Inne przepisy z kurkami.:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości