Łasuch Łasuch
95
BLOG

Kurki z boczkiem i purée ziemniaczanym

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Mimo, ze lato w kalendarzu, to za oknem czuć jesień. A jak jesień to wciąż przepisy z grzybami  i przepisy z kurkami  Pyszne.

Kurki z boczkiem i purée ziemniaczanym

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 300 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1/2 kg kurek
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania


■ Kurki oczyścić, umyć, osuszyć (większe można przekroić na pół). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurki i smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojony w paski boczek i mieszając od czasu do czasu, smażyć
aż boczek zacznie się rumienić. Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażać, aż się zeszkli.

■ Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść na purée widelcem lub przepuścić przez praskę. Wymieszać z gorącym mlekiem, masłem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na 4 talerzach uformować kopczyki z purée (wygładzić je łyżką), obok ułożyć usmażone kurki z boczkiem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Inne przepisy z kurkami.:

Fasolka szparagowa z kurkami

Patisony nadziewane kurkami

Jarzynowa z kurkami

Omlet z kurkami

Steki wieprzowe z kurkami

Sałatka z duszonymi kurkami

Risotto z kurkami

Makaron z kurkami

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Rozmaitości