Mam nowe przepisy z kurkami, więc kontynuuję dziś znowu przepisy z grzybami. Trzeba korzystać, póki są. Kurki pyszne, może być jajecznica z kurkami, a mogą tez być:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 160 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 3/4 kg kurek
- 15 dag łagodnego żółtego sera
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła
- 3/4 szklanki śmietany 18-proc.
Etapy przygotowania
■ Kurki oczyścić, umyć, osuszyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w kostkę, cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim boczek, dodać cebulę, podsmażyć razem.
■ Wrzucić kurki (większe przekroić), wymieszać i smażyć razem 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę, smażyć jeszcze 5 minut.
■ Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i ser. Gotować, mieszając, aż powstanie gęsty gładki sos. Połączyć z kurkami. Podawać jako dodatek do pieczonego indyka, kopytek lub jako danie samodzielne, z pieczywem.
smacznego:)
Inne przepisy z kurkami
Makaron z kurkami
Spaghetti z kurkami
Pieczone ziemniaki z kurkami
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości