Łasuch Łasuch
35
BLOG

Leczo borowikowe

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Poniedziałek, ale nie ma co sie przejmować. Jeszcze tylko 5 dni i znów weekend:)  Może to i nudne, ale kontynuuję dziś znowu przepisy z grzybami.Tym razem leczo, ale specjalne bo z prawdziwków.

Leczo borowikowe

Czas przygotowania: 35 minut
Czas duszenia: 20 minut
Kaloryczność: 170 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 25 dag umytych i grubo pokrojonych borowików lub innych grzybów
  • łyżka oliwy
  • po 25 dag startej marchwi, pietruszki i selera
  • szklanka wody
  • po 25 dag posiekanej zielonej papryki, cebuli i pomidorów
  • szklanka śmietany 22-proc.
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej natki

 

Etapy przygotowania

 


■ Przygotowane grzyby wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę, podsmażyć mieszając. Dodać marchew, pietruszkę oraz seler, zamieszać, po chwili dolać szklankę wody i dusić razem pod przykryciem ok. 7 minut. Dorzucić paprykę, cebulę i pomidory, dusić jeszcze 10–15 minut.

■ Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, dodać do potrawy, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Leczo podawać gorące, posypane natką, z purée ziemniaczanym lub makaronem.

smacznego:)

Pyszne przepisy z kurkami.:

Omlet z kurkami

Risotto z kurkami

Makaron z kurkami

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości