Poniedziałek, ale nie ma co sie przejmować. Jeszcze tylko 5 dni i znów weekend:) Może to i nudne, ale kontynuuję dziś znowu przepisy z grzybami.Tym razem leczo, ale specjalne bo z prawdziwków.
Leczo borowikowe
Czas przygotowania: 35 minut
Czas duszenia: 20 minut
Kaloryczność: 170 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 25 dag umytych i grubo pokrojonych borowików lub innych grzybów
- łyżka oliwy
- po 25 dag startej marchwi, pietruszki i selera
- szklanka wody
- po 25 dag posiekanej zielonej papryki, cebuli i pomidorów
- szklanka śmietany 22-proc.
- łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanej natki
Etapy przygotowania
■ Przygotowane grzyby wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę, podsmażyć mieszając. Dodać marchew, pietruszkę oraz seler, zamieszać, po chwili dolać szklankę wody i dusić razem pod przykryciem ok. 7 minut. Dorzucić paprykę, cebulę i pomidory, dusić jeszcze 10–15 minut.
■ Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, dodać do potrawy, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Leczo podawać gorące, posypane natką, z purée ziemniaczanym lub makaronem.
smacznego:)
Pyszne przepisy z kurkami.:
Omlet z kurkami
Risotto z kurkami
Makaron z kurkami
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości