Łasuch Łasuch
61
BLOG

Żurek borowikowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Dawno nie było cyklu- przepisy na zupy. Także oto żurek, zupa bardzo popularna, nikomu tego nie trzeba nawet mówić. Ale dziś żurek troszkę inny, bo z grzybami.

Żurek borowikowy

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 280 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg borowików lub podgrzybków
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki żurku z butelki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • biały pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby oczyścić. Trzonki i kapelusze pokroić w dość grube paski i wrzucić na 0,5 l wrzątku. Gotować 10 minut. Bulion zagotować z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liściem laurowym. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, ugotować. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, gotować, aż staną się miękkie.

Wlać żurek, zagotować razem. Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć na chrupiąco, dodać posiekaną cebulę. Zrumienić razem i dodać do zupy. Zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości