Dawno nie było cyklu- przepisy na zupy. Także oto żurek, zupa bardzo popularna, nikomu tego nie trzeba nawet mówić. Ale dziś żurek troszkę inny, bo z grzybami.
Żurek borowikowy
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1/2 kg borowików lub podgrzybków
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- liść laurowy
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki żurku z butelki
- 15 dag wędzonego boczku
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- biały pieprz
Etapy przygotowania
Grzyby oczyścić. Trzonki i kapelusze pokroić w dość grube paski i wrzucić na 0,5 l wrzątku. Gotować 10 minut. Bulion zagotować z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liściem laurowym. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, ugotować. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, gotować, aż staną się miękkie.
Wlać żurek, zagotować razem. Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć na chrupiąco, dodać posiekaną cebulę. Zrumienić razem i dodać do zupy. Zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości