Łasuch Łasuch
704
BLOG

Salsa paprykowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Jesień już niestety za oknem, więc trzeba robić przetworyna zimę. Znaczy jak ktos lubi:) Ale w zimę taki słoik z przetworami z papryki i pomidorów to niebo w gębie, więc myslę, ze warto.

Salsa paprykowa

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 75 dag papryki
  • Papryczki chili (2–3 szt.)
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula
  • pęczek kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki soli

Etapy przygotowania

Pomidory (50 dag) obrać ze skórki, drobno pokroić. Paprykę (75 dag różnokolorowej) umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Papryczki chili (2–3 szt.) opłukać, przekroić, usunąć pestki, pokroić.

Czosnek (2 ząbki) i 1 cebulę obrać. Cebulę pokroić w krążki, czosnek w kawałki. Kolendrę (pęczek) opłukać, osączyć, drobno posiekać.

Czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu i 2 łyżki soli zmiksować. Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę. Dodać pomidory, paprykę, chili, kolendrę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 10 minut.

Dodać zmiksowany sos, gotować, mieszając, jeszcze 5 minut. Sos przelać do wyparzonego słoika, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości