Łasuch Łasuch
113
BLOG

Chili z wołowiny

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

Na wtorkowy obiad polecam chili con carne, ale trzeba już zacząc już działać, bo chwilę zajmuje przygotowanie :) Przepisy wołowina - dawno tego cyklu nie było.
 

Chili z wołowiny

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 70 minut
Kaloryczność: 650 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg wołowiny (z mostka, karkówki, pręgi)
  • 150 ml oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu wołowego
  • 2 szklanki pomidorów bez skórki w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 papryczki chili (czerwone i zielone)
  • po łyżce chili w proszku i słodkiej papryki
  • 2 łyżki kuminu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • sól, pieprz

 

Etapy przygotowania

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryczki opłukać, usunąć pestki, pokroić w plasterki.

Mięso oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić na grube kawałki i oprószyć pieprzem. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju, krótko, tak żeby się mocno zrumieniło.

Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić cebulę i zeszklić ją razem z czosnkiem i papryczkami chili. Wlać bulion, zagotować i całość dodać do garnka z mięsem.

Wsypać przyprawy, zamieszać, dodać pomidory i koncentrat. Gotować pod przykryciem 1 godz.

Pod koniec odkryć garnek, aby sos zgęstniał. Dodać czekoladę. Zostawić sos, aby odparował.

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości