Na wtorkowy obiad polecam chili con carne, ale trzeba już zacząc już działać, bo chwilę zajmuje przygotowanie :) Przepisy wołowina - dawno tego cyklu nie było.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 70 minut
Kaloryczność: 650 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1 kg wołowiny (z mostka, karkówki, pręgi)
- 150 ml oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu wołowego
- 2 szklanki pomidorów bez skórki w zalewie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 papryczki chili (czerwone i zielone)
- po łyżce chili w proszku i słodkiej papryki
- 2 łyżki kuminu
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryczki opłukać, usunąć pestki, pokroić w plasterki.
Mięso oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić na grube kawałki i oprószyć pieprzem. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju, krótko, tak żeby się mocno zrumieniło.
Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić cebulę i zeszklić ją razem z czosnkiem i papryczkami chili. Wlać bulion, zagotować i całość dodać do garnka z mięsem.
Wsypać przyprawy, zamieszać, dodać pomidory i koncentrat. Gotować pod przykryciem 1 godz.
Pod koniec odkryć garnek, aby sos zgęstniał. Dodać czekoladę. Zostawić sos, aby odparował.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości