Łasuch Łasuch
1349
BLOG

Zupa kalafiorowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Nie ma jak zupa, gdy za oknem lato chyli się już definitywnie ku  końcowi. Z tego powodu kontynuujemy przepisy na zupy. Dzisiaj klasyczna kalafiorowa.

Zupa kalafiorowa

Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 kalafior
  • 50 dag szpondra
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2,5 litra wody
  • 1 śmietana 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • koperek

 

Etapy przygotowania

Gotujemywywar z mięsa z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 20 minut. Kalafiora dzielimy na różyczki i moczymy w słonej wodzie. Wywar przecedzamy, dodajemy marchewkę pokrojona w kostke, pietruszkę, ziemniaki w kostkę, umyte różyczki kalafiora i gotujemy do miękkosci mięsa i warzyw.

Mąkę rozrabiamy w małej ilosci wody, wlewamy do zupy, dodajemy smietanę. Doprawiamy solą, pieprzem. Wsypujemy spora ilośc koperku.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości