Nie ma jak zupa, gdy za oknem lato chyli się już definitywnie ku końcowi. Z tego powodu kontynuujemy przepisy na zupy. Dzisiaj klasyczna kalafiorowa.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 40 minut
Składniki
- 1 kalafior
- 50 dag szpondra
- 6 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2,5 litra wody
- 1 śmietana 18 %
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- koperek
Etapy przygotowania
Gotujemywywar z mięsa z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 20 minut. Kalafiora dzielimy na różyczki i moczymy w słonej wodzie. Wywar przecedzamy, dodajemy marchewkę pokrojona w kostke, pietruszkę, ziemniaki w kostkę, umyte różyczki kalafiora i gotujemy do miękkosci mięsa i warzyw.
Mąkę rozrabiamy w małej ilosci wody, wlewamy do zupy, dodajemy smietanę. Doprawiamy solą, pieprzem. Wsypujemy spora ilośc koperku.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości