Łasuch Łasuch
266
BLOG

Pulpeciki z indyka

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Po dłuższej nieobecności znowu powracają przepisy kulinarne. Na pierwszy, poniedziałkowy ogień wrzucam pulpety. Z indyka plus grzyby. pyszota, jednym słowem:)

Pulpety z indyka

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 15 minut
Kaloryczność: 466 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 20 dag leśnych grzybów
  • szklanka bulionu grzybowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1/2 cytryny
  • listek laurowy
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Etapy przygotowania

Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać grzyby, dusić pod przykryciem.

Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso wymieszać z grzybami, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jajko, doprawić. Dokładnie wymieszać.

Z masy uformować pulpety. Obtoczyć w bułce. Usmażyć na reszcie masła, przełożyć do rondla.

Do masła, na którym smażyły się pulpety, dodać mąkę rozprowadzoną bulionem. Wlać sok z cytryny, śmietanę, dodać listek laurowy. Doprawić, wymieszać. Gotować kilka
minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sos wlać do pulpetów. Dusić potrawę na małym ogniu jeszcze 15 minut.

Smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości