Jesień za oknem się sroży, niestety zimno, więc grzybów raczej mało. Ale nic to, może się poprawi. Trzymajmy kciuki. Dzisiaj przepisy na przetwory, a dokładniej przetwory z grzybów.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1 kg małych podgrzybków leśnych
- 1/2 kg szalotek lub cebuli
- główka czosnku
- 3 kolorowe papryki
- szklanka wody
- 2 szklanki octu
- 2 liście laurowe
- po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- łyżeczka gorczycy
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
- sól
Etapy przygotowania
■ Grzyby oczyścić, umyć dokładnie i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Przelać zimną wodą. Cebulki i czosnek obrać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
■ Zagotować wodę z octem, przyprawami, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą. Warzywa i grzyby ułożyć w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, zakręcić. Pasteryzować przez 15 min w temp. 100°C.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości