Łasuch Łasuch
103
BLOG

Pikle wiejskie

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Jesień za oknem się sroży, niestety zimno, więc grzybów raczej mało. Ale nic to, może się poprawi. Trzymajmy kciuki. Dzisiaj przepisy na przetwory, a dokładniej przetwory z grzybów.

Pikle wiejskie

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg małych podgrzybków leśnych
  • 1/2 kg szalotek lub cebuli
  • główka czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • szklanka wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 liście laurowe
  • po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Etapy przygotowania

■ Grzyby oczyścić, umyć dokładnie i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Przelać zimną wodą. Cebulki i czosnek obrać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.

■ Zagotować wodę z octem, przyprawami, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą. Warzywa i grzyby ułożyć w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, zakręcić. Pasteryzować przez 15 min w temp. 100°C.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości