Łasuch Łasuch
219
BLOG

Kiszone prawdziwki

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Kolejny dzień, kolejne przepisy . Znowu dzisiaj a przetwory, a dokładniej przetwory z grzybów . Do wódeczki takie przystawki  jak kiszone grzyby  będa w zimę jak znalazł :)

Kiszone prawdziwki

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 3 kg prawdziwków
  • 10 dag soli
  • 30 dag cebuli
  • szklanka kwaśnego mleka
  • 2 dag cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Etapy przygotowania


■ Grzyby oczyścić, opłukać, krótko obgotować we wrzątku. Odcedzić, ostudzić. W kamiennym garnku układać warstwami grzyby (kapeluszami w dół). Każdą warstwę przesypać niewielką ilością soli.

■ Cebulę obrać, pokroić. Kwaśne mleko połączyć z cukrem, skrapiać nim kolejne warstwy. Co kilka warstw układać kawałki cebuli, pokrojony czosnek i przyprawy. Garnek przykryć płócienną ściereczką i obciążyć.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

I przypominam wczorajsze pikle:

Pikle wiejskie

też pikne :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości