Kolejny dzień, kolejne przepisy . Znowu dzisiaj a przetwory, a dokładniej przetwory z grzybów . Do wódeczki takie przystawki jak kiszone grzyby będa w zimę jak znalazł :)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- 3 kg prawdziwków
- 10 dag soli
- 30 dag cebuli
- szklanka kwaśnego mleka
- 2 dag cukru
- 5 ząbków czosnku
- 8 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Etapy przygotowania
■ Grzyby oczyścić, opłukać, krótko obgotować we wrzątku. Odcedzić, ostudzić. W kamiennym garnku układać warstwami grzyby (kapeluszami w dół). Każdą warstwę przesypać niewielką ilością soli.
■ Cebulę obrać, pokroić. Kwaśne mleko połączyć z cukrem, skrapiać nim kolejne warstwy. Co kilka warstw układać kawałki cebuli, pokrojony czosnek i przyprawy. Garnek przykryć płócienną ściereczką i obciążyć.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
I przypominam wczorajsze pikle:
też pikne :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości