Etapy przygotowania
Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej i szybko zyskała amatorów. Zachwyca różnorodnością kształtów i kolorów. Jej smak, pozornie mdły, w połączeniu z przyprawami oraz innymi
warzywami nabiera charakteru. Miąższ dyni można dusić, zapiekać, marynować, dodawać do surówek i sałatek, robić z niego pyszne kremowe zupę, jaką jest zupa z dyni.
Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać, drobno posiekać.
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię, masło, marchewkę, część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażyć około 5–7 minut. Zalać bulionem, przykryć, gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.
Zdjąć z ognia, dodać pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać.
Garnek z zupą ponowie postawić na gazie. Gotować jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać kolendrą.
PAMIĘTAJ
● Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietany i podać zupę np. z kawałkami wędzonego
łososia lub pokruszonymi włoskimi orzechami.
● Pokrojony miąższ dyni doskonale nadaje się do zamrażania. Można go uprzednio zblanszować we
wrzątku. Przechowuje się wówczas nawet 12 miesięcy.
smacznego:)