Dzisiaj znowu wyruszyamy na grzyby. A gdy wrócimy z lasu to przepisy kulinarne na przetwory z grzybami będa jak znalazł. Z zebranych owoców lasu można zrobić grzyby marynowane i dlatego dzis polecam:
Czas przygotowania: 2 dni
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1/2 kg podgrzybków
- 1/4 szklanki oliwy
- 6 ząbków czosnku
- łyżeczka kwasku cytrynowego
- mały pęczek natki
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, odciąć trzony. Większe grzyby przeciąć na pół. Stale mieszając, smażyć grzyby na 2 łyżkach gorącej oliwy (na ostrym ogniu) wraz z czosnkiem przez 3 minuty. Dodać kwasek cytrynowy, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kolejne 3 minuty.
Zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę. Włożyć do wyparzonych słoików. Do każdego z nich wlać po
łyżeczce oliwy, zakręcić i dwukrotnie pasteryzować po 10 minut – najpierw w temp. 100°C, a po upływie
48 godzin w 95°C.
Sałatka z grzybów
Można ją przyrządzić nie tylko z podgrzybków, ale też z innych grzybów leśnych bądź ich mieszanki.
Oprócz natki pietruszki dodajemy np. kolendrę.
zdjęcie!
smacznego:)
czosnek, grzyby, grzyby marynowane, podgrzybki
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości