Łasuch Łasuch
377
BLOG

Podgrzybki z czosnkiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Dzisiaj znowu wyruszyamy  na grzyby. A gdy wrócimy z lasu to przepisy kulinarne na przetwory z grzybami  będa jak znalazł. Z zebranych owoców lasu można zrobić grzyby marynowane i dlatego dzis polecam:

Podgrzybki z czosnkiem

Czas przygotowania: 2 dni
Czas gotowania: 20 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg podgrzybków
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • mały pęczek natki
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania


Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, odciąć trzony. Większe grzyby przeciąć na pół. Stale mieszając, smażyć grzyby na 2 łyżkach gorącej oliwy (na ostrym ogniu) wraz z czosnkiem przez 3 minuty. Dodać kwasek cytrynowy, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kolejne 3 minuty.

Zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę. Włożyć do wyparzonych słoików. Do każdego z nich wlać po
łyżeczce oliwy, zakręcić i dwukrotnie pasteryzować po 10 minut – najpierw w temp. 100°C, a po upływie
48 godzin w 95°C.

Sałatka z grzybów
Można ją przyrządzić nie tylko z podgrzybków, ale też z innych grzybów leśnych bądź ich mieszanki.
Oprócz natki pietruszki dodajemy np. kolendrę.

zdjęcie!

smacznego:)

czosnek, grzyby, grzyby marynowane, podgrzybki

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości