Łasuch Łasuch
62
BLOG

Podgrzybki w korzennej marynacie

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

To jak? znowu na grzyby? :) ok, lecimy dalej w temacie  przepisy kulinarne na  przetwory z grzybami. Dzisiaj znowu grzyby marynowane a konkretnie:

Podgrzybki w korzennej marynacie

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg niedużych podgrzybków
  • ocet winny z białego wina (tyle ile potrzeba do wypełnienia słoików z grzybami)
  • 2 cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu i kolendry
  • cukier
  • sól


Etapy przygotowania


■ Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić. Zalać octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawić na 2 tygodnie.

■ Osączyć, przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po kawałku pokrojonej w piórka cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry. Świeży ocet winny zagotować z solą i cukrem (na litr octu dodać po łyżeczce cukru i soli).

■ Zalać grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Można pasteryzować przez 10 minut.

apetyczne zdjecie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości