To jak? znowu na grzyby? :) ok, lecimy dalej w temacie przepisy kulinarne na przetwory z grzybami. Dzisiaj znowu grzyby marynowane a konkretnie:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1/2 kg niedużych podgrzybków
- ocet winny z białego wina (tyle ile potrzeba do wypełnienia słoików z grzybami)
- 2 cebule
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu i kolendry
- cukier
- sól
Etapy przygotowania
■ Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić. Zalać octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawić na 2 tygodnie.
■ Osączyć, przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po kawałku pokrojonej w piórka cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry. Świeży ocet winny zagotować z solą i cukrem (na litr octu dodać po łyżeczce cukru i soli).
■ Zalać grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Można pasteryzować przez 10 minut.
apetyczne zdjecie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości