Etapy przygotowania
Ryż namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 2 godziny. Osączyć, wsypać do rondla, zalać bulionem, gotować do miękkości ok. 50 minut. Osączyć, ostudzić.
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryki przekroić na pół, usunąć pestki. 8 połówek odłożyć, pozostałe pokroić w kostkę. Oregano opłukać, otrzepać z wody.
2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć.
Wsypać ryż, wlać ocet, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć. Posypać listkami oregano.
Formę żaroodporną posmarować resztą oliwy. Farszem nadziać połówki papryki, ułożyć w formie. Piec ok. 25 minut w temp. 200°C.
zdjecie!
smacznego:)