Łasuch Łasuch
450
BLOG

Papryka faszerowana

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 11

Jako, ze piątek, to coś bez mięsa dzisiaj. Dawno nie było cyklu przepisy kulinarne  na warzywa. Takze dzis nadrabiam i oto:

Papryka faszerowana

Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 300 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 8 dużych papryk
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag dzikiego ryżu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek świeżego oregano
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz


Etapy przygotowania

Ryż namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 2 godziny. Osączyć, wsypać do rondla, zalać bulionem, gotować do miękkości ok. 50 minut. Osączyć, ostudzić.

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryki przekroić na pół, usunąć pestki. 8 połówek odłożyć, pozostałe pokroić w kostkę. Oregano opłukać, otrzepać z wody.

2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć.

Wsypać ryż, wlać ocet, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć. Posypać listkami oregano.

Formę żaroodporną posmarować resztą oliwy. Farszem nadziać połówki papryki, ułożyć w formie. Piec ok. 25 minut w temp. 200°C.

zdjecie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (11)

Inne tematy w dziale Rozmaitości