Łasuch Łasuch
114
BLOG

Zimowa sałatka grzybowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

Wracamy do wcześniejszego cyklu   przepisy kulinarne  na grzyby marynowane. Na zimę przepisy na przetwory będą  jak  znalazł. Dzisiaj inny rodzaj sałatki:

Zimowa sałatka grzybowa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 7 minut

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 kg mieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, opieńki, koźlarze)
  • 4 cebule
  • szklanka oleju
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania


■ Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, z kapeluszy maślaków zdjąć skórę, umyć. Ugotować w osolonej
wodzie do miękkości, odcedzić. Pokroić w paski.

■ Cebule obrać i pociąć w piórka. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w nieduże
kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić na ósemki. Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić paprykę,
dusić kilka minut. Dodać pomidory, ugotowane grzyby i koncentrat, doprawić solą oraz pieprzem i dusić
razem kilka minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 5–7 minut.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości