Dawno nie było cyklu przepisy na sałatki, więc dziś piątkowo przepisy kulinarne na ryby. Przepis użytkowniczki sarenka na sałatkę z tuńczykiem.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 1
Składniki
- ok. 2 liście salaty lodowej,
- 1-2 duże pomidory (najlepsze są takie z gałązkami),
- pól mniejszej czerwonej cebuli,
- pól puszki kukurydzy (130g),
- 1 mały ogórek kiszony,
- pól puszki tuńczyka (70g),
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- oliwa,
- oregano,
- sok z cytryny.
Etapy przygotowania
Wszystkie warzywa myjemy i suszymy, cebule obieramy. Salate rwiemy na kilka większych czesci, pomidora kroimy wzdłuż, w dosc cienkie plastry. Cebule i ogórka kroimy w drobniutka kosteczkę. Zlewamy zalewe z kukurydzy i tuńczyka, rybke mocno odciskamy z plynu. Tuńczyka, kukurydze i cebule mieszamy z 2 łyżeczkamisoku z cytryny, sola, pieprzem, bazylia i lyzeczka oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na talerzu układamy porwana na wieksze kawalki salate, pokrojone w dosc cienkie plastry pomidory, które posypujemy sola i pieprzem i na srodek kładziemy tuńczyka z cebula i kukurydza. Całość ladnie dekorujemy kiszonymi ogórkami (można uzyc świeżych). Można posypac świeżymi listkami oregano lub bazylii. Spozywamy zaraz po przyrządzeniu
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości