Łasuch Łasuch
542
BLOG

Kapusta z grzybami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 8

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta :) Przepisy kulinarne bardzo zyskują na popularności w grudniu, a szczególnie przepisy na Wigilię  Jakie macie pomysły na kapustę z grzybami? bo dzisiaj:

Kapusta postna z grzybami

Czas przygotowania: 210 minut
Kaloryczność: 75 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • mielony albo cały kminek
  • tłuszcz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Etapy przygotowania

■ Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.

■ Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.

■ Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować.

■ Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.

UWAGA! Kapustę zamrozić. Dzień przed Wigilią rozmrozić. Odgrzać w dniu Wigilii.

 

Inne przepisy na Wigilię

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (8)

Inne tematy w dziale Rozmaitości