Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta :) Przepisy kulinarne bardzo zyskują na popularności w grudniu, a szczególnie przepisy na Wigilię Jakie macie pomysły na kapustę z grzybami? bo dzisiaj:
Czas przygotowania: 210 minut
Kaloryczność: 75 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
- 1 duża cebula
- mielony albo cały kminek
- tłuszcz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
Etapy przygotowania
■ Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
■ Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
■ Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować.
■ Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.
UWAGA! Kapustę zamrozić. Dzień przed Wigilią rozmrozić. Odgrzać w dniu Wigilii.
Inne przepisy na Wigilię
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości