Czas pędzi, ani się spostrzezemy a tu już święta, więc trzeba nadrabiac i przepisy na Wigilię publikować :) Oto potrawa, bez której chyba żadna Wigilia się nie obędzie:
Czas przygotowania: 50 minut
Czas duszenia: 20 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- 2 szklanki mąki l jajko
- 50 dag kapusty kiszonej
- 5 dag suszonych grzybów
- cebula
- liść laurowy
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut.
Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Inne przepisy na Wigilię
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości