Łasuch Łasuch
71
BLOG

Wigilijny kompot z suszu

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Ostatnie   przepisy na Wigilię  przed Świętami. Dzisiaj napój, bez którego chyba żadna Wigilia nie może się obejść:

Wigilijny kompot z suszu

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 245 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
  • po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
  • 5 dag suszonych gruszek
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • miód

 

Etapy przygotowania

Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.

Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.

Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

 

Inne przepisy na Wigilię

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości