Najlepszego w Nowym Roku! Wracam a wraz ze mną przepisy kulinarne :) Dzisiaj sałatkii pyszna na zimno sałatka:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 240 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 80 dag małych ziemniaczków
- 1 kg szpinaku
- pęczek dymki
- 3 łyżki masła
- 2–3 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki obranych migdałów
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- gałka muszkatołowa
- 2 kulki mozzarelli (30 dag)
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
■ Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, większe przekroić na pół, obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić.
■ Szpinak oczyścić, opłukać, odciąć korzonki, blanszować przez 3 min w osolonym wrzątku, dokładnie osączyć na sicie. Dymkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać, posiekać.
■ Na dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić ziemniaki, włożyć rozgniecione ząbki czosnku, migdały oraz dymkę i smażyć, mieszając przez 5 min. Dodać szpinak oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe
i smażyć chwilę razem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Posypać pokrojoną
w kostkę mozzarellą. Podawać po przestudzeniu w temperaturze pokojowej.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)