Zima za oknem trzyma, więc trzeba jeśc w miarę energetycznie. Dzisiaj w cyklu przepisy kulinarne pyszne szaszłyki.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 145 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1/2 kg piersi z indyka
- 15 dag wędzonego boczku
- 4 małe cebule
- strąk czerwonej papryki
- cukinia
- olej
- 1 kg ziemniaków
- ogórki małosolne
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Mięso pokroić na jednakowej wielkości kwadraty. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.
Cebule obrać, pokroić w ósemki, paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na duże kawałki. Cukinie
umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Boczek pokroić na cienkie plastry. Kawałki indyka owinąć
boczkiem. Na szpadki nabijać kolejno: mięso w boczku, paprykę, cukinię zwiniętą w wachlarzyk,
cebulę i tak do wyczerpania składników.
Szaszłyki oprószyć przyprawami, włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem. Piec 30 min
w temp. 190°C. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem kisoznym.
apetyczne zdjecie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości