Łasuch Łasuch
65
BLOG

Stek

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 10

U huha, nasza zima zła, prawda? :) Nic to, trzeb adobrze jeść i ciepło się ubierać, a będzie dobrze. Także, zeby dobrze jeść, trzeba mieć  przepisy kulinarne   na podorędziu. I od tego jestem właśnie ja :) a dziś będzie  stek!

Stek z polędwicy

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 160 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ZALEWA:
  • 5 łyżek oliwy po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Etapy przygotowania

Zalewa: składniki połączyć i dobrze wymieszać. Zalewą polaś mięso, tak by dokładnie je przykryła. Odstawić na ok. 2 godz.

Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć steki około 4–5 minut z każdej strony. Doprawić solą, oprószyć pieprzem.

Marynatę zagotować, dodać masło, odparować. Sosem polać mięso. Podawać z frytkami
i zieloną sałatą.

Z masłem ziołowym
Smak mięsa podkreśli masło wymieszane ze świeżymi ziołami i położone na stekach
tuż przed podaniem.

apetyczne zdjecie!

smacznego:)

Inne fajne steki: :)

Steki z gruszkami w sosie orzechowym

Stek z ananasem i imbirem

Stek wołowy

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (10)

Inne tematy w dziale Rozmaitości