U huha, nasza zima zła, prawda? :) Nic to, trzeb adobrze jeść i ciepło się ubierać, a będzie dobrze. Także, zeby dobrze jeść, trzeba mieć przepisy kulinarne na podorędziu. I od tego jestem właśnie ja :) a dziś będzie stek!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 160 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 plastry polędwicy wołowej
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- ZALEWA:
- 5 łyżek oliwy po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
- 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Zalewa: składniki połączyć i dobrze wymieszać. Zalewą polaś mięso, tak by dokładnie je przykryła. Odstawić na ok. 2 godz.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć steki około 4–5 minut z każdej strony. Doprawić solą, oprószyć pieprzem.
Marynatę zagotować, dodać masło, odparować. Sosem polać mięso. Podawać z frytkami
i zieloną sałatą.
Z masłem ziołowym
Smak mięsa podkreśli masło wymieszane ze świeżymi ziołami i położone na stekach
tuż przed podaniem.
apetyczne zdjecie!
smacznego:)
Inne fajne steki: :)
Steki z gruszkami w sosie orzechowym
Stek z ananasem i imbirem
Stek wołowy
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości