Długo mnie nie było, ale wracamy do cyklu przepisy kulinarne. Dzisiaj danie z ziemniakami i warzywami, tortilla:
Tortilla z papryką i pomidorami
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 2 ziemniaki
- strąk czerwonej papryki
- łyżka oleju
- cebula
- 6 jajek
- łyżka masła
- kilka gałązek posiekanego tymianku
- 4–5 koktajlowych pomidorków
- 5 dag startego parmezanu
- sól
- pieprz
■ Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 15 min (nie rozgotować), osączyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pociąć na paski. Na rozgrzanym
oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać przygotowaną paprykę i smażyć razem około 10 minut, mieszając. Oprószyć solą, delikatnie połączyć z ziemniakami.
■ Jajka rozmącić, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię pomiędzy warzywa, dodać
kawałki masła i połowę tymianku. Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnim ogniu, od czasu do
czasu poruszając patelnią, aby masa jajeczna ściekła na dno patelni i przyrumieniła się. Pod koniec smażenia dodać pokrojone na cząstki pomidorki i posypać parmezanem. Kroić jak pizzę i podawać posypane pozostałym tymiankiem.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości