Łasuch Łasuch
101
BLOG

Tortilla z papryką i pomidorami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Długo mnie nie było, ale wracamy do cyklu przepisy kulinarne. Dzisiaj danie z ziemniakami i warzywami, tortilla:

Tortilla z papryką i pomidorami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 200 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • strąk czerwonej papryki
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 6 jajek
  • łyżka masła
  • kilka gałązek posiekanego tymianku
  • 4–5 koktajlowych pomidorków
  • 5 dag startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

■ Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 15 min (nie rozgotować), osączyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pociąć na paski. Na rozgrzanym
oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać przygotowaną paprykę i smażyć razem około 10 minut, mieszając. Oprószyć solą, delikatnie połączyć z ziemniakami.

■ Jajka rozmącić, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię pomiędzy warzywa, dodać
kawałki masła i połowę tymianku. Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnim ogniu, od czasu do
czasu poruszając patelnią, aby masa jajeczna ściekła na dno patelni i przyrumieniła się. Pod koniec smażenia dodać pokrojone na cząstki pomidorki i posypać parmezanem. Kroić jak pizzę i podawać posypane pozostałym tymiankiem.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości